Teacup chihuahua

Teacup Chihuahua’s zijn raszuivere Chihuahua’s die kleiner zijn dan gemiddeld. Ze zijn technisch gezien geen eigen ras of iets dergelijks. In plaats daarvan zijn het kleine Chihuahua’s die worden verkocht als “teacup” of “micro”. Gewoonlijk zijn deze honden slechts ongeveer 3 centimeter groot als ze volwassen zijn en wegen ze ongeveer 3 pond. Omdat ze geen volledig apart ras zijn, is er geen overeengekomen maximum voor dit ras. Vaak zijn deze honden niet veel kleiner dan de gemiddelde Chihuahua, maar ze kunnen ook veel kleiner zijn. Het varieert gewoon. Het is ook moeilijk te bepalen hoe groot een pup zal worden, wat kan betekenen dat sommige “teacup” Chihuahua’s niet kleiner zijn dan gewone varianten. Hoewel deze teacup chihuahua’s extra schattig zijn door hun kleine formaat, zorgt hun kleine gestalte ook voor een paar unieke uitdagingen. 

Uiterlijk teacup chihuahua

Er is geen vaste standaard voor de Teacup Chihuahua. Verschillende fokkers kunnen verschillende honden tot de teacup categorie rekenen, wat leidt tot enige onenigheid over welke honden precies in welke categorie vallen.  Chihuahua’s zijn de kleinste honden ter wereld. Ze staan meestal tussen de 3 en 5 centimeter als ze volwassen zijn. De meeste wegen tussen de 4 en 6 pond. Teacup Chihuahua’s zijn meestal iets kleiner dan dit. Daarom worden ze meestal gedefinieerd als mensen die minder dan 4 pond wegen en minder dan 6″ groot zijn. Maar nogmaals, het hangt vooral af van wie je het vraagt. Sommigen beschouwen kleine chihuahua’s nog steeds als “teacup”, ook al vallen ze technisch gezien in het bereik van een gemiddelde chihuahua.  Er zijn twee verschillende soorten Chihuahua’s: kortharige en langharige. Dit geldt ook voor teacup Chihuahua’s. Sommige kennelclubs beschouwen deze twee varianten als verschillende rassen, maar anderen scharen ze onder hetzelfde ras.

teacup chihuahua

Ras standaard

In de meeste gevallen kunnen teacup Chihuahua’s niet meedoen aan concours omdat ze niet binnen de ras standaard vallen. In sommige gebieden worden kleinere honden echter wel geaccepteerd en zelfs geprefereerd. Chihuahua’s worden niet volwassen op basis van de grootte die ze als pup hebben en komen niet noodzakelijk overeen met de grootte van hun ouders. Dit maakt het moeilijk om te bepalen hoe groot een hond zal zijn als hij ouder wordt, wat het tellen als “teacup” kan bemoeilijken. Twee teacup ouders produceren bijvoorbeeld geen teacup chihuahua pups. Chihuahua’s zijn er in vrijwel elke kleurencombinatie. Bijna elke kleur of patroon wordt geaccepteerd, en de ene wordt niet noodzakelijkerwijs hoger geacht dan de andere. Het merle patroon is de laatste jaren populairder geworden, en wordt gezien bij een groeiend aantal Teacup Chihuahua’s.

Persoonlijkheid en temperament

De teacup Chihuahua staat bekend om zijn zelfverzekerde en terrierachtige temperament. Ze staan erom bekend dat ze qua gedrag en temperament op andere kleine honden lijken. Ze hebben de neiging erg luidruchtig te zijn en blaffen naar zowat alles. Wij raden ze niet aan als u een rustigere hond wilt. Het is vaak een uitdaging om hun geblaf eruit te trainen. Het is gewoon hoe ze zich gedragen! Het zijn meestal eenpersoonshonden. Ze hechten zich nauw aan één persoon en negeren alle anderen. Ze hebben de neiging wantrouwig te zijn tegenover vreemden, maar soms overwint hun behoefte aan affectie dit. Ze zullen vrienden worden met anderen als ze op de juiste manier worden geïntroduceerd en voldoende tijd krijgen om op te warmen. De teacup chihuahua kan timide zijn als ze als pup niet goed gesocialiseerd zijn. Ze moeten op jonge leeftijd aan veel mensen en andere dieren worden voorgesteld. Anders kunnen ze een beetje overweldigd raken bij het ontmoeten van nieuwe mensen en angstig worden. Als kleinere honden is er niet veel voor nodig om ze te laten schrikken, wat leidt tot agressie.

Training en trainingsbehoefte van een Teacup Chihuahua

Teacup Chihuahua’s zijn niet de meest intelligente honden die er zijn, maar ze kunnen heel wat leren. Door hun kleine formaat kan zindelijkheidstraining moeilijk zijn. Dit is niet zozeer omdat ze niet naar buiten gaan. Hun blaas is gewoon zo klein dat ze vaak naar het toilet moeten. Dit betekent soms dat je ze elke 30 minuten of zo naar buiten moet brengen, zelfs als ze volwassen zijn. De meeste mensen investeren om die reden in een binnenplaats waar hun honden naar het toilet kunnen. Hondenluiken zijn gunstig als je in een situatie bent om er een te installeren. Hiermee kan de hond zelfstandig naar buiten, zodat je hem minder vaak mee naar buiten hoeft te nemen. Bedenk wel dat de teacup chihuahua’s klein zijn, dus het hondenluikje moet de juiste afmetingen hebben. Vele zijn veel te zwaar of zitten te hoog voor deze honden. 

chihuahua teacup

Socialisatie

Socialisatie is cruciaal bij de teacup chihuahua. Deze honden zijn vaak wat ongeduldig met kinderen en andere honden. Ze zijn niet de vriendelijkste honden die er zijn en kunnen een beetje afstandelijk zijn. Beschermende agressie is standaard als ze het gevoel hebben dat hun eigenaar in de problemen zit, maar veel honden zien bezoekers als “problemen”. Daarom is het essentieel om regelmatig bezoek te ontvangen als de hond nog een puppy is. Ze moeten gewend zijn aan andere mensen in hun huis of een ramp als ze ouder zijn. Deze honden kunnen meestal niet goed opschieten met andere honden. Angst is hierbij vaak een belangrijke drijfveer. Velen zijn doodsbang om gestapt of gebeten te worden door een grotere hond. Om dit te voorkomen, kunnen ze besluiten dat zich groot en slecht gedragen hun beste optie is. Dit kan leiden tot veel asociaal gedrag, zoals snauwen, blaffen en in het algemeen niet met anderen overweg kunnen. Socialisatie kan dit enigszins voorkomen, vooral als het de teacup chihuahua de kans geeft vertrouwen te krijgen in de omgang met anderen. 

Gezondheid en verzorging

Deze teacup chiahuahua pups kunnen gevoelig zijn voor een paar verschillende gezondheidsaandoeningen, waarvan de meeste worden veroorzaakt door hun veel kleinere formaat. Het is niet ongewoon dat deze honden gewond raken, bijvoorbeeld, omdat ze gewoon kwetsbaarder zijn dan andere honden. Veel van deze ziekten kunnen niet worden voorkomen door goed te fokken, omdat de kleine omvang van de hond de oorzaak is. Als een fokker veel van deze ziekten zou willen voorkomen, zou hij de hond groter moeten maken. Het is essentieel dat u uw puppy alleen bij een gerenommeerde fokker koopt. Anders kunt u een puppy adopteren met veel gezondheidsproblemen. Vraag zeker naar de gezondheidstests die een van de ouders heeft ondergaan en de gezondheidsgegevens van de pup. Er zijn enkele genetische aandoeningen waarop alle Chihuahua’s getest moeten worden voordat ze gefokt worden, dit geldt ook voor de teacup varianten. Als de fokker deze tests niet heeft gedaan, hebben ze de gezondheid van de pups niet in het oog. 

Patellaire Luxatie

Dit is een van de meest voorkomende genetische ziekten waar de Teacup Chihuahua vatbaar voor is. Het komt veel voor bij kleinere honden en houdt in dat de knieschijf van zijn plaats glijdt. Meestal zit de knieschijf in een groef. Soms kan hij van zijn plaats glijden. Dit kan het gevolg zijn van een genetisch probleem waardoor de botten niet goed op elkaar aansluiten, maar het kan ook veroorzaakt worden door een blessure. Beide zijn vrij veel voorkomende oorzaken bij deze kleine honden vanwege hun delicate aard. 

chihuahua's teacup

Hypoglykemie

Lage bloedsuikerspiegel komt vaak voor bij deze honden vanwege hun kleinere formaat. Gewone chihuahua’s hebben ook vaak last van hypoglykemie, maar de teacup variant is nog vatbaarder voor een daling van de bloedsuiker. Dit gebeurt vaak als de hond niet vaak genoeg eten krijgt. Omdat ze zo klein zijn, moeten ze vaak eten. Voor de kleinste hond betekent dit vaak vijf tot zes maaltijden per dag. Veel eigenaren kiezen om deze reden voor vrije voeding, hoewel het gewicht van de hond dan extra goed in de gaten moet worden gehouden. Deze aandoening kan fataal zijn als de pup niet onmiddellijk wordt behandeld. Vaak zien honden met deze aandoening er moe en lusteloos uit. Uiteindelijk zullen ze instorten, stuiptrekkingen krijgen en sterven. Dit kan heel snel gebeuren omdat deze honden zo klein zijn. Overmatige lichaamsbeweging kan dit probleem ook veroorzaken, omdat de meeste teacup Chihuahua’s geen vetreserves hebben om hun bloedsuiker te stabiliseren in tijden van stress of lichaamsbeweging. 

Pulmonale Stenose

Deze erfelijke hartaandoening wordt gekenmerkt door een misvorming van de pulmonale klep. Door deze afwijking kan het bloed niet goed door het hart stromen. Het hart moet harder werken om het bloed door te stuwen, waardoor het uiteindelijk groter wordt. Na verloop van tijd leidt dit tot hartfalen. De behandeling van deze ziekte is afhankelijk van het stadium en de ernst. Het is essentieel dat de diagnose vroeg wordt gesteld, voordat het hart veel tijd heeft gehad om te vergroten. In zeer milde gevallen is geen behandeling nodig. In andere gevallen kan echter een operatie nodig zijn. 

Verzorging teacup chihuahua

Deze teacup chihuahua’s zijn er in twee verschillende variëteiten, zoals we al eerder bespraken. Ze kunnen zowel kortharig als langharig zijn. Dit heeft echter geen invloed op hun verzorgingsbehoeften. De langharige honden hoeven niet vaak geborsteld te worden en ze hoeven ook niet getrimd te worden. Ze zijn een van de meest onderhoudsarme langharige rassen. Een snelle borstelbeurt eenmaal per week is voldoende om beide rassen schoon te houden. De kortharige variant verhaart meer dan de langharige, maar toch hoeven ze niet uitgebreid geborsteld te worden. Een kleine rubberen borstelhandschoen is vaak voldoende voor dit doel, en de meeste honden geven de voorkeur aan deze borstelhulpmiddelen boven traditionele borstels. 

Wil je meer informatie over het opvoeden van de teacup chihuahua en alle andere zaken die hierbij komen kijken? Bekijk dan hier het handboek over de chihuahua.

Chihuahua handboek downloaden