Chihuahua soorten

In dit artikel alles over de verschillende Chihuahua soorten die er zijn. Chihuahua’s zijn een fascinerend ras – en één dat kortstondig de wereld veroverde en aan populariteit won nadat het was gezien in handen (en handtassen) van beroemdheden als Paris Hilton, Demi Moore, Reese Witherspoon en zelfs, op een bepaald moment, Marilyn Monroe, wiens hondje Josepha heette. Een van de beschikbare theorieën over de oorsprong van het Chihuahua ras – en zeker de meest plausibele als je het ons vraagt – is dat ze afstammen van een oud ras van honden genaamd de Techichi die werden gehouden door de oude Tolteekse volkeren. Deze honden werden gehouden als gezelschap, en uiteindelijk werden ze verkocht aan passanten. Na verloop van tijd gingen ze de naam dragen van de regio waar ze het meest voorkwamen: Chihuahua. Lees hieronder welke soorten chihuahua’s er allemaal bestaan.

Het Chihuahua-ras

Voordat we beginnen over de verschillende soorten chihuahua’s is het goed om te weten wat het temperament van de chihuahua is. De Chihuahua is het kleinste hondenras, met een lengte tussen 5 en 8 centimeter en een gewicht tot 6 pond, maar hij is nauwelijks klein van stuk. Dit levendige kleintje heeft een persoonlijkheid die veel groter is dan zijn gestalte en is de meest compacte waakhond die er is, die je snel waarschuwt voor vermeende indringers, of het nu de postbode is of een eekhoorn. Hij is een uitstekende metgezel die moeiteloos zijn brood verdient, fantastische schootverwarmende vaardigheden en eindeloos vermaak. Hij verpakt veel schattigheid in zijn kleine frame, met grote ogen en grote, gespitste oren die voor altijd zijn stemming uitzenden. Hij is zelfverzekerd en evenwichtig, en draagt zichzelf goed. Vanwege zijn grootte is het gemakkelijk om jouw Chihuahua te veel te vertroetelen en ondeugend gedrag zoals bijten en hinderlijk blaffen te excuseren, maar consequente training met veel positieve bekrachtiging is essentieel om hem te vormen tot het beste voorbeeld van het ras. Dan gaan we nu over naar de soorten chihuahua’s die voorkomen.

chihuahua soorten

Kortharige Chihuahuas

We beginnen met wat waarschijnlijk het meest voorkomende soort Chihuahua is dat je in het hondenpark ziet: de kortharige Chihuahua. Het enige opmerkelijke verschil tussen de kortharige Chihuahua en de andere erkende rasvariant (de langharige Chihuahua) is, nou ja, de vacht. Geloof het of niet, de kortharige Chihuahua heeft kort haar, terwijl de langharige Chihuahua lang haar heeft. Omdat het korte haar de dieren een beetje een gestroomlijnd uiterlijk geeft, worden ze soms smooth-coat Chihuahua’s genoemd. Het spreekt vanzelf dat eigenaren van kortharige Chihuahua’s minder moeite hebben met de verzorging en minder haar hoeven op te ruimen in huis. Maar je moet ook weten dat kortharige Chihuahua’s meer kans hebben om het koud te krijgen bij koud weer, dus zorg ervoor dat je een hondentrui koopt voor je kleine chihuahua soort.

Langharige (Ruige Vacht) Chihuahua’s

Zoals uitgelegd bij de vorige chihuahua soort, hebben langharige Chihuahuas gewoon langer haar dan hun kortharige tegenhangers. Het algemene uiterlijk van deze lange vachten kan hen enigszins “ruw” doen lijken (tenminste, in vergelijking met kortharige Chihuahua’s), wat leidt tot de andere veel voorkomende naam voor deze honden: de ruwharige Chihuahua. Het kan maximaal 24 maanden duren voordat een langharige chihuahua een volle en weelderige vacht ontwikkelt. Vanaf dat moment moet u ervoor zorgen dat je de vacht schoonhoudt (zoals bij alle honden) en hem regelmatig laat borstelen. Een wekelijkse borstelbeurt is ook een goed idee, en jouw hond zal waarschijnlijk genieten van deze kleine mini-verzorgingssessies, die je een andere manier geven om een band op te bouwen met jouw chihuahua soort.

Appelkop Chihuahua

Nu we de twee officiële rassen van de Chihuahua soorten besproken hebben, kunnen we overgaan naar andere typen, die van elkaar verschillen zonder officiële erkenning te krijgen. En om dat te doen, gaan we beginnen met de hoofdvorm; alle Chihuahua’s hebben een van de twee soorten hoofden. De eerste is de zogenaamde appelkop Chihuahua. Deze schattige kleine hoektanden hebben hoofden die rond en vaag appelvormig zijn. Deze Chihuahua’s zijn waarschijnlijk het type waar de meeste mensen aan denken bij het ras, en ze komen ook vrij veel voor. Naast een meer afgerond hoofd, hebben appelhoofd Chihuahua’s ook een iets kortere snuit. Ze worden ook geboren met een zogenaamde molera – een zachte plek in de schedel die al dan niet volledig sluit, zoals de fontanel bij menselijke pasgeborenen. Hier moet je mee oppassen bij deze chihuahua soort.

soorten chihuahua

De Hertenkop Chihuahua

Terwijl de meeste Chihuahua soorten een appelvormige kop hebben, hebben anderen een kop dat meer op een hert lijkt. Daarom worden deze kleine viervoeters hertenkoppen (of gewoon hertenkoppen) genoemd. Chihuahua’s met hertenkopverschillen op een paar manieren van hun appel koppige tegenhangers, maar twee van de meest opvallende zijn dat chihuahua’s met hertenhoofd een iets langer hoofd hebben en geen helling op hun neus (zoals bij de chihuahua met appelhoofd). Er is nog een ander belangrijk verschil tussen deze twee soorten chihuahua’s, de hertenkop chihuahua wordt vaak een beetje groter dan zijn tegenhangers – een feit dat kan betekenen dat jouw hond niet kan meedoen aan hondenshows met gewichtslimieten.

De kleine Chihuahua

Er zijn ook verschillende soorten chihuahua groottes. Terwijl we eerder Chihuahua’s hebben besproken die verschillen in zaken als vachtlengte of schedelvorm, moeten we een moment nemen om een variëteit te bespreken die verschilt in algemene grootte. We hebben het natuurlijk over de kleine chihuahua. Nu zijn alle Chihuahua’s klein, maar de zogenaamde kleine Chihuahua is belachelijk klein. Zoals hun naam al zegt, zijn ze klein genoeg om in een theekopje te passen (vandaar de naam teacup chihuahua). Volgens de kennel club moeten kleine chihuahua’s minder dan 5 pond wegen en niet groter zijn dan 5 cm. Wij zouden zeggen dat dat kwalificeert als pootachtig iel! Het is vermeldenswaard dat veel mensen het fokken van kleine chihuahua’s afkeuren. Kleine hondjes zijn abnormaal klein en hebben vaak een pijnlijk leven door de genetische problemen die voortkomen uit het doelbewust fokken om onnatuurlijk klein te zijn. Blijf dus uit de buurt van deze chihuahua soort. 

chihuahua soort

De Peer kop Chihuahua

Een mix van appel kop chihuahua’s en herten kop Chihuahua soorten in uiterlijk is de “peer kop Chihuahua”. Hoewel de fruitige bijnaam leuk is om te zeggen en exotisch klinkt, is het niet echt iets, dus laat niemand je er een premie voor vragen.  Zoals de naam al zegt, hebben zogenaamde “peer-hoofdige chihuahua’s” een schedel die op een peer lijkt, met een bredere appelachtige bovenkant die iets smaller wordt voordat hij uitwaaiert in een bredere snuit dan bij herten koppige chihuahua’s het geval is. Soms zijn deze pups groter en zwaarder dan andere chihuahua’s, en overschrijden ze de standaardgrens van zes pond. Als je een fokker ziet adverteren met “peer koppige chihuahua’s” of andere vreemde labels, is dat een duidelijke rode vlag, vooral als ze extra kosten in rekening brengen of de pup als zeldzaam bestempelen. Net als met de kleine titel, zouden we deze vermijden. Ethische, verantwoordelijke fokkers proberen de ras standaard te overtreffen, niet opnieuw uit te vinden en geen nieuwe soorten chihuahua’s te vinden.

De Fawn Chihuahua (of elke andere gekleurde Chihuahua)

Vachtlengte, schedelvorm en grootte zijn enkele van de meest voorkomende manieren waarop Chihuahua soorten worden geclassificeerd, maar deze kleine jongens en dames komen ook in een verscheidenheid van vachtkleur en patroon variëteiten. Bijgevolg kan je ze aangeduid zien als fawn chihuahua’s, of witte chihuahua’s, of een van de andere kleuren die in het ras voorkomen. Om welke reden dan ook, de term fawn Chihuahua is de meest voorkomende. Net als de meeste andere fawn gekleurde honden, zijn fawn chihuahua’s in principe bruin tot roodbruin van kleur. Ze kunnen ook markeringen van verschillende kleuren hebben.

Wil je meer informatie over de verschillende soorten van de chihuahua? Bekijk dan hier het handboek over de chihuahua.

Chihuahua handboek downloaden