Chihuahua korthaar

De kortharige chihuahua heeft de neiging zich zeer nauw te binden aan één familielid. De oorsprong van de Chihuahua is gehuld in mysterie; sommigen beweren dat het een oud Mexicaans ras is, terwijl anderen geloven dat de Chihuahua uit China komt. Chihuahua’s zijn vooral bekend om hun piepkleine formaat, hun grote ronde ogen en hun neiging tot rillen en schudden. Maar er zijn nog veel meer interessante Chihuahua-feiten over dit speelgoedhondenras, van hun geschiedenis tot hun populariteit als gezelschap voor beroemdheden. In dit blog meer informatie over de chihuahua korthaar.

Soorten Chihuahua’s

Er zijn twee soorten Chihuahua’s, kortharige chihuahua en langharige chihuahua. Zoals je aan die namen kunt zien, is het belangrijkste verschil de lengte van hun vacht. Als je beslist welk type het beste bij je past en welke soort chihuahua je wilt gaan kopen bij de fokker vragen veel baasjes zich natuurlijk af: “Verharen Chihuahua’s?”. Houd in gedachten dat langharige Chihuahua’s doorgaans meer verharen dan hun kortharige broeders. Ze hebben ook meer borstels en verzorging nodig om hun vacht in topvorm te houden. Naast vachtlengtes hebben Chihuahua’s twee verschillende soorten hoofdvormen. Er zijn appelkoppigen met volle, ronde hoofden zoals de vruchten, en hertenkoppigen met een smaller gezicht, dat lijkt op dat van een hert. Beide komen voor in de kortharige chihuahua.

chihuahua korthaar

Fysieke kenmerken kortharige chihuahua

Kortharige chihuahua’s hebben zoals je vast al wel raad korter haar. Het lijkt soms zelfs alsof de kortharige chihuahua geschoren is. Afgezien van hun duidelijk kleine formaat, zijn Chihuahua’s herkenbaar aan andere fysieke kenmerken. Ze hebben bijvoorbeeld grote ronde ogen, die uit hun hoofd kunnen steken. Ze hebben ook oren die rechtop staan in plaats van plat te liggen of rond te hangen. Chihuahua’s kunnen bijna elke kleurencombinatie hebben, ook effen of gevlekt, en komen in een verscheidenheid van kleuren voor. De meest voorkomende kleuren die je in Nederland bij de fokker kunt kopen zijn zwart, wit, bruin, reebruin en rode kortharige chihuahua.

Chihuahua levensduur

Kortharige chihuahua’s lijken misschien klein en tenger, maar ze kunnen net als andere kleine speelgoedhonden lang leven. In feite leven kleine honden gemiddeld langer dan grotere rassen. Een gezonde Chihuahua kan bijvoorbeeld 15 of zelfs 20 jaar oud worden, terwijl middelgrote en grote honden meestal tussen de 10 en 13 jaar oud worden. De kortharige Chihuahua is ook een relatief gezond hondenras, wat hun levensduur kan verlengen.

korthaar chihuahua

Gezondheid van de kortharige chihuahua

De kortharige chihuahua is een sterk hondje met weinig erfelijke problemen. Door zijn minuscule formaat loopt hij echter meer risico op verwondingen dan grotere rassen. Panatella luxatie is een erfelijke aandoening waarbij de knieschijf van de hond uit zijn plaats glijdt, waardoor de poot op slot gaat, met de voet van de grond. Het is een veel voorkomende aandoening bij kleine rassen en varieert in ernst. Hypoglykemie komt vooral voor bij Chihuahua-pups en zeer kleine Chihuahua’s. De lever kan het glycogeen niet goed opslaan, waardoor de bloedsuikerspiegel schommelt en het lichaam essentiële voedingsstoffen tekortkomt. Chihuahua’s worden, net als baby’s, geboren met een zachte plek op de bovenkant van hun schedel (waar de botten nog niet met elkaar vergroeid zijn), een molera genaamd. Vaak sluit de molera pas als de pup enkele maanden oud is, en soms (maar zelden) helemaal niet. Pas op dat jouw Chihuahua geen bult op dit deel van zijn hoofd oploopt.

Wil je meer informatie over de kortharige chihuahua? Bekijk dan hier het handboek over de chihuahua.

Chihuahua handboek downloaden