Chihuahua mini

Mini Chihuahua’s zijn raszuivere Chihuahua’s die kleiner zijn dan gemiddeld. Ze zijn technisch gezien niet hun eigen ras of iets dergelijks. In plaats daarvan zijn het kleine chihuahua’s die op de markt worden gebracht als ‘mini’ of ‘micro’. Meestal zijn deze honden slechts ongeveer 15 cm lang als ze volgroeid zijn en wegen ze ongeveer 3 pond. Omdat het geen geheel apart ras is, is er geen afgesproken maximum voor dit ras. Vaak zijn deze honden misschien niet veel kleiner dan je gemiddelde chihuahua, of ze kunnen veel kleiner zijn. Het varieert gewoon. Het is ook een uitdaging om te bepalen hoe groot een puppy zal worden, wat kan betekenen dat sommige mini chihuahua’s niet kleiner zijn dan gewone chihuahua’s. Hoewel deze mini chihuahua extra schattig zijn vanwege hun kleine formaat, biedt hun kleine gestalte ook enkele unieke uitdagingen. 

Uiterlijk mini chihuahua

Er is geen vaste norm voor de mini Chihuahua. Verschillende fokkers kunnen van mening zijn dat verschillende honden in de theekopjescategorie vallen, wat leidt tot enige discussie over welke precies in welke categorie vallen. Chihuahua’s zijn de kleinste rassen ter wereld. Ze staan meestal ergens tussen de 6 en 10 centimeter als ze volgroeid zijn. De meeste wegen tussen de 4 en 6 pond. Mini Chihuahua’s zijn meestal iets kleiner dan dit. Om deze reden definiëren de meesten ze als een gewicht van minder dan 4 pond en een gewicht van minder dan 6 centimeter. Maar nogmaals, het hangt vooral af van wie je het vraagt. Sommigen beschouwen kleine chihuahua’s misschien nog steeds als mini, ook al vallen ze technisch gezien binnen het bereik van een gemiddelde chihuahua. Mini Chihuahua’s kunnen in vrijwel elke kleurencombinatie voorkomen. Bijna elke kleur of elk patroon wordt geaccepteerd, en de ene wordt niet noodzakelijkerwijs als hoger beschouwd dan de andere. 

mini chihuahua

Geschiedenis

Mini chihuahua’s hebben een oude en gevarieerde geschiedenis. Vanwege hun leeftijd weten we niet precies hoe ze zich hebben ontwikkeld. Er zijn verschillende theorieën. We weten dat chihuahua’s al bestonden vóór het einde van de 19e eeuw, aangezien dit de eerste keer is dat we bepaalde gegevens hebben. Ze waren er echter waarschijnlijk al lang daarvoor – alleen zonder de juiste gegevens. Sommigen debatteren dat de mini Chihuahua afstamt van de Techichi-hond die werd gedomesticeerd door verschillende Meso-Amerikaanse beschavingen. Deze honden wogen waarschijnlijk 10 tot 20 pond, waardoor ze groter zouden zijn dan de huidige Chihuahua. Ze delen echter veel fysieke kenmerken. Er is veel bewijs dat de Techichi in oude beschavingen voorkomt, waaronder verf, beelden en zelfs overblijfselen.

Persoonlijkheid en temperament

Het mini Chihuahua staat bekend om zijn zelfverzekerde en terriërachtige temperament. Ze staan ​​bekend als vergelijkbaar met andere kleine rassen in termen van hun gedrag en temperament. Ze hebben de neiging erg luid te zijn en blaffen tegen zo ongeveer alles. We raden ze niet aan als je een stillere hond wilt. Het is vaak een uitdaging om hun blaf eruit te trainen. Het zijn meestal eenpersoonshonden. Ze zullen zich nauw hechten aan één persoon en alle anderen negeren. Ze hebben de neiging vreemden te wantrouwen, maar soms overwint hun behoefte aan genegenheid dit. Mini chihuahua’s zullen vrienden maken met anderen als ze op de juiste manier worden geïntroduceerd en voldoende tijd krijgen om op te warmen.

Training en oefening mini chihuahua

Mini Chihuahua’s zijn niet de meest intelligente honden die er zijn, maar ze kunnen nogal wat dingen leren. Vanwege hun kleine formaat kan zindelijkheidstraining moeilijk zijn. Dit is niet zozeer omdat ze niet naar buiten gaan. Hun blaas is zo klein dat ze vaak naar de wc moeten. Dit betekent soms dat je ze elke 30 minuten naar buiten moet brengen, zelfs als ze volwassen zijn. De meeste mensen investeren om deze reden in een binnenruimte waar hun honden de badkamer kunnen gebruiken. Luiken zijn handig als je in een situatie bent om er een te installeren. Ze laten de hond zelfstandig naar buiten, zodat je hem minder vaak mee naar buiten hoeft te nemen. Onthoud gewoon dat mini chihuahua’s klein zijn, dus het luik moet de juiste maat voor hen hebben. Velen zijn veel te zwaar of zitten te hoog voor deze honden om toegang te krijgen.

chihuahua mini

Socialisatie mini chihuahua

Socialisatie is cruciaal bij mini chihuahua’s. Deze honden hebben de neiging een beetje ongeduldig te zijn met kinderen en andere dieren. Het zijn niet de vriendelijkste rassen die er zijn en kunnen een beetje afstandelijk zijn. Beschermende agressie is standaard als ze het gevoel hebben dat hun eigenaar in de problemen zit, hoewel veel honden bezoekers aanzagen als ‘problemen’. Daarom is het essentieel om regelmatig bezoek te hebben als de hond een puppy is. Ze moeten gewend zijn aan andere mensen in hun huis of een ramp betekenen als ze ouder zijn. Deze honden kunnen meestal niet goed overweg met andere honden. Angst is hierbij vaak een belangrijke drijfveer. Velen zijn doodsbang om door een grotere hond te worden betrapt of gebeten. Om dit te voorkomen, kunnen ze besluiten dat groot en slecht doen hun beste optie is. Dit kan leiden tot veel asociaal gedrag, zoals happen, blaffen en over het algemeen niet opschieten met anderen. Socialisatie kan dit enigszins voorkomen, vooral als het de mini chihuahua de kans geeft om vertrouwen te krijgen in de omgang met anderen.

Gezondheid en zorg

Deze mini chihuahua puppy’s kunnen vatbaar zijn voor een aantal verschillende gezondheidsproblemen, waarvan de meeste worden veroorzaakt door hun veel kleinere formaat. Het is bijvoorbeeld niet ongebruikelijk dat deze honden gewond raken, omdat ze gewoon gevoeliger zijn dan andere honden. Veel van deze ziekten kunnen niet worden voorkomen door goed te fokken, omdat de hond klein is. Als een fokker veel van deze ziektes zou willen voorkomen, dan zouden ze de hond groter moeten maken. Het is essentieel om jouw puppy alleen bij een gerenommeerde fokker te kopen. Anders zou je uiteindelijk een puppy kunnen adopteren met veel gezondheidsproblemen. Zorg ervoor dat u om gezondheidstests vraagt die een van de ouders heeft uitgevoerd en om de gezondheidsgegevens van de puppy. Er zijn enkele genetische aandoeningen waarop alle chihuahua’s moeten worden getest voordat ze worden gefokt. Als de fokker deze tests niet heeft gedaan, hebben ze de gezondheid van de mini chihuahua puppy’s niet in gedachten.

Een theekopje chihuahua adopteren

Hoewel deze mini chihuahua’s niet zo populair zijn als chihuahua’s van volledige grootte, zijn ze populair genoeg om de aandacht te trekken van veel gespecialiseerde fokkers. Veel Chihuahua-fokkers bieden nu ook mini chihuahua’s aan. Ze doen dit vaak door simpelweg meer miniatuur chihuahua’s te fokken en de kleinere puppy’s in hun nesten op de markt te brengen als “theekopje / teacup chihuahua“. Het is belangrijk om te onthouden dat chihuahua’s notoir niet groeien zoals je zou verwachten. Om deze reden kan de meest mini pup op volwassen leeftijd behoorlijk groot worden. Er is geen manier om te zeggen hoe groot een puppy kan worden. Daarom is het mogelijk dat een puppy als volwassene niet het formaat van een mini chihuahua heeft. De enige manier om ervoor te zorgen dat je een kleiner dan gemiddelde mini Chihuahua krijgt, is door een volwassene te adopteren.

Wil je meer informatie over de mini chihuahua en alles wat je moet weten om goed voor dit ras te kunnen zorgen? Bekijk dan hier het handboek over de chihuahua.

Chihuahua handboek downloaden