Chihuahua pup

De charmes van het Chihuahua pup ras omvatten hun kleine formaat, grote persoonlijkheid, en verscheidenheid in vachttypes en kleuren. Ze zijn alle honden, volledig in staat om te concurreren in sporten zoals behendigheid en gehoorzaamheid, en behoren tot de top tien van waakhonden aanbevolen door deskundigen. Hoewel dit raszuivere honden zijn, kunt u ze nog steeds vinden in asielen en opvangcentra. Vergeet niet te adopteren! Ga niet winkelen als je een hond mee naar huis wilt nemen. Chihuahua’s pups doen niets liever dan bij hun mensen zijn – zelfs beginnende huisdierouders – en vereisen een minimum aan verzorging en beweging. Het zijn uitstekende rassen voor thuis die met het hele gezin overweg kunnen. Zorg er alleen voor dat kinderen die in de buurt komen weten hoe ze voorzichtig met een kleine chihuaha pup moeten spelen.

Meer over het ras van de chihuahua pup

De Chihuahua pup is een pittige kleine hond en niet alleen vanwege zijn associatie met een bepaald fast-food Mexicaans restaurant. Hij staat bekend als ’s werelds kleinste hond, maar in dat kleine lijfje zit misschien wel ’s werelds grootste persoonlijkheid verstopt. Dat meer dan levensgrote karakter maakt hem aantrekkelijk voor zowel mannen als vrouwen. Chihuahua pups houden van plezier en drukte, en doen niets liever dan dicht bij hun mensen zijn. Ze volgen hen overal in huis en rijden mee in boodschappentassen als hun mensen boodschappen doen. Het is niet ongewoon voor chihuahua’s pups om een hechte band te vormen met één persoon, en ze kunnen zeer veeleisend worden als ze te veel verwend worden.

chihuahua pup

Samenleven met chihuahua

Naast aanhankelijke huisgenoten zijn Chihuahua pups intelligent en leren ze snel. Ze kunnen net zo enthousiast en succesvol meedoen aan behendigheids- en gehoorzaamheidsproeven als grotere honden. Toch zijn het eigenzinnige hondjes. Je zult het meeste succes hebben als u ze ervan kunt overtuigen dat meedoen – of gewoon doen wat je vraagt – leuk is. Gebruik positieve versterking in de vorm van lof en voedselbeloningen bij het trainen van jouw Chihuahua. Hij zal niet reageren op een harde behandeling. Het is belangrijk om bij de Chihuahua rekening te houden met zijn kleine formaat. Chihuahua’s zijn nieuwsgierige en brutale ontdekkingsreizigers. Ze zijn uit tuinen ontsnapt door kleine openingen in de omheining en kunnen zich op plaatsen wringen waar andere pups en honden niet zouden passen. En hoewel ze de neiging hebben de lakens uit te delen, kunnen ze per ongeluk gewond raken door onstuimige grotere honden.

Kinderen en pups

Chihuahua pups worden niet aanbevolen voor huizen met kinderen onder de acht jaar, simpelweg vanwege de kans op verwonding door een jong kind. Ongeacht uw gezinssituatie is het belangrijk om uw Chihuahua te socialiseren met kinderen, volwassenen en andere dieren. Chihuahua’s zijn wantrouwig tegenover vreemden, waardoor ze goede waakhonden zijn, maar ze moeten leren om mensen op een vriendelijke manier te ontmoeten. Het is ook belangrijk om te onthouden dat Chihuahua’s de neiging hebben te vergeten dat ze klein zijn en het opnemen tegen een grotere agressieve hond; als gevolg daarvan heeft de Chihuahua waakzaam toezicht nodig in nieuwe situaties, tijdens wandelingen, en wanneer ze in de tuin zijn. De persoonlijkheid en het unieke formaat van de Chihuahua pup maken van hem een geweldige metgezel die overal kan komen. Mensen die met Chihuahua’s leven, raken verknocht aan hen, en velen zeggen dat als je eenmaal je leven deelt met een Chihuahua, er geen ander hondenras voor je is.

Persoonlijkheid chihuahua pup

De moedige en zelfverzekerde Chihuahua pup wordt vaak beschreven als terriër-achtig. Zijn alerte aard en wantrouwen tegenover vreemden maken hem tot een uitstekende waakhond. Hij is gevoelig en gedijt op genegenheid en gezelschap. Chihuahua’s hechten zich vaak aan één persoon, hoewel ze meestal bereid zijn om vrienden te worden met nieuwe mensen als ze goed worden geïntroduceerd. Verwacht wel dat ze in het begin wat terughoudend zijn. Chihuahua’s kunnen timide zijn als ze als pup niet goed gesocialiseerd zijn. Zoals elke hond hebben Chihuahua’s op jonge leeftijd socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat jouw Chihuahua-pup opgroeit tot een veelzijdige hond.

Lees ook het blog over het kopen van een chihuahua

chihuahua puppy

Gezondheid chihuahua pup

De Chihuahua pup heeft geen grote gezondheidsproblemen, maar zoals alle rassen kan hij geboren worden met of bepaalde aandoeningen krijgen. Niet alle Chihuahua’s zullen één of alle van deze aandoeningen krijgen, maar het is belangrijk om je ervan bewust te zijn, zodat je op de hoogte bent wanneer je gesprekken voert met fokkers en weet waar je op moet letten tijdens het leven van je Chihuahua. Als je bij een verantwoordelijke fokker koopt, weet je zeker dat je een zo gezond mogelijke Chihuahua krijgt. Een puppy van een gerenommeerde Chihuahua-fokker zal worden ingeënt en ontwormd voordat u hem mee naar huis neemt. Verantwoordelijke fokkers gebruiken alleen fysiek gezonde, volwassen (minstens 2 jaar of ouder) honden en testen hun fokdieren op genetische ziekten die relevant zijn voor het ras, zoals luxerende patella’s (knieën) en hartaandoeningen.

Verzorging chihuahua pup

Ondanks het kleine formaat van de Chihuahua pup heeft hij, zoals alle honden, beweging en training nodig. De hoeveelheid energie die een volwassen Chihuahua heeft, kan verrassend zijn. Hij zal eindeloos achter eekhoorns in de achtertuin aanzitten en is bereid te spelen zolang u dat ook bent. Chihuahua’s genieten van wandelingen, ravotten in de tuin onder toezicht en het apporteren van speelgoed. Ze gaan door tot ze erbij neervallen, dus het is belangrijk ervoor te zorgen dat ze zichzelf niet uitputten, vooral op warme dagen. Hoe graag ze ook buiten spelen, Chihuahua’s mogen nooit buiten leven. Ze zijn niet veilig voor roofvogels zoals haviken, coyotes, of andere grotere honden die jouw tuin in kunnen gaan. Ze zijn gefokt als gezelschap, en de beste plaats voor een gezelschap is bij jou.

Training pup

Het trainen van een Chihuahua pup kan een leuke taak zijn. Ze zijn succesvol in verschillende sporten zoals behendigheid en gehoorzaamheid, maar de puppy kleuterschool en basis gehoorzaamheidsles zijn belangrijk, zelfs voor een Chihuahua die strikt een metgezel is. Jouw Chihuahua zal in de klas veel verschillende honden en mensen ontmoeten, wat bijdraagt aan zijn socialisatie, en hij leert de manieren die alle honden moeten kennen. Chihuahua’s zijn even gemakkelijk zindelijk te maken als andere rassen, zolang je ze regelmatig en volgens een vast schema uitlaat. Chihuahua Puppy’s moeten naar buiten zodra ze ’s morgens wakker worden, na elke maaltijd, na een dutje, na het spelen en vlak voor het slapengaan. Als je ze in een bench opsluit als je geen toezicht kunt houden, leren ze dat ze hun blaas kunnen controleren en voorkomen ze ongelukjes in huis. Als ze niet in een bench zitten, neem ze dan elke één tot twee uur mee naar buiten en zet ze niet langer dan twee tot vier uur achter elkaar in een bench, behalve ’s nachts.

pup chihuahua

Zindelijkheid chihuahua pup

Naast het zindelijk maken is krattraining een vriendelijke manier om ervoor te zorgen dat jouw Chihuahua pup niet in dingen komt die hij niet zou moeten doen. Zoals elke hond, kunnen Chihuahua’s als puppy destructief zijn. Ze richten misschien niet zoveel schade aan als een Lab-pup, maar die kleine tandjes kunnen zeker hun sporen achterlaten. Krattraining op jonge leeftijd helpt jouw chihuahua ook om opsluiting te accepteren als hij ooit in een pension of ziekenhuis moet worden opgenomen. Stop uw Chihuahua pup echter nooit de hele dag in een bench. Het is geen gevangenis, en hij moet er niet langer dan een paar uur achter elkaar in zitten, behalve als hij ’s nachts slaapt. Chihuahua’s zijn mensenhonden, en ze zijn niet bedoeld om hun leven opgesloten te zitten in een bench of kennel. Train jouw Chihuahua pup met positieve versterkingstechnieken zoals voedselbeloningen, lof en spel, en je zult snel merken dat hij alles kan leren wat je hem kunt leren.

Vachtkleur en verzorging pup

Chihuahua pups zijn er in twee verschillende vachttypes: glad en lang. De gladharige Chihuahua heeft een gladde, glanzende vacht die nauw aansluit op het lichaam met een kraag van dik, langer haar in de nek. Het haar op het hoofd en de oren is dunner, en de staart is harig. De langharige Chihuahua heeft een zachte vacht die plat of licht krullend is. Op het lichaam is hij bijna net zo glad als die van een kortharige Chihuahua, maar de oren hebben een franje van haar, en de pluimstaart spreidt zich als een waaier over de rug uit. Hij heeft ook een kraag in de nek en langer haar, veren genoemd, op zijn voeten. De achterpoten zijn ook bedekt met lang haar dat lijkt op een broek. Op de buik zit langer haar dat bekend staat als een franje. Chihuahua pups komen niet alleen voor in twee vachttypen, maar ook in een reeks kleuren en aftekeningen. Ze kunnen effen zijn, zoals zwart, wit, reebruin, chocolade, grijs en zilver, maar ook driekleurig (chocolade, zwart of blauw met tan en wit, bijvoorbeeld), gestroomd, gevlekt, merle en een verscheidenheid aan andere aftekeningen. Alle kleuren kunnen zeer bleek tot zeer donker zijn.

Kinderen en andere huisdieren

Veel Chihuahua’s houden van kinderen, maar de combinatie van een kleine hond en een jong kind kan een recept zijn voor een ramp. Een Chihuahua kan uit de handen van een kind springen en zich verwonden als hij niet goed wordt vastgehouden, en hij zal niet aarzelen zich te verdedigen als hij wordt mishandeld. Veel fokkers zullen geen chihuahua pups verkopen aan gezinnen met peuters uit angst dat de hond gewond zal raken. Chihuahua’s doen het het beste in gezinnen met rustige, oudere kinderen die begrijpen hoe ze met hen moeten omgaan. Maak er een regel van dat jonge kinderen de Chihuahua alleen mogen vasthouden of aaien als ze op de grond zitten. Leer kinderen altijd hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en houd altijd toezicht op interacties tussen honden en jonge kinderen om te voorkomen dat ze bijten of aan hun oren of staart trekken. Leer jouw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij slaapt of eet, of te proberen het eten af te pakken. Een hond mag nooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Wil je meer informatie over de opvoeding van de chihuahua pup en alle andere zaken die bij een puppy komen kijken? Bekijk dan hier het handboek over de chihuahua.

Chihuahua handboek downloaden