Chihuahua kopen

Wil je een chihuahua kopen? De Chihuahua is een van de meest unieke hondenrassen ter wereld. Zowel schattig en knuffelig, als pittig en vocaal, deze kleine bundels van Mexicaanse vreugde kunnen veel mensen gelukkig maken, maar zijn ook niet voor iedereen weggelegd. Wat maakt Chihuahua’s zo anders? Vernoemd naar de staat Chihuahua in Mexico, hebben deze kleine pups een beetje een reputatie die veel zorg vereist. Er zijn ook heel wat mythes rond hen en het kopen van de chihuahua, dus laten we eens kijken welke waar zijn en welke niet. Chihuahua’s kunnen echter ook atleten zijn. In feite doen chihuahua’s vaak mee aan behendigheids- en gehoorzaamheidssporten. Dat, gecombineerd met hun hoge intelligentie en speelse aard, maakt ze tot fantastische huisdieren voor veel mensen. Vooral goed voor mensen met kinderen en mensen die in een appartement wonen, hebben chihuahua’s veel voordelen. Er zijn echter ook een paar overwegingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een chihuahua.

Chihuahua kopen – Aanhankelijk ras

Voordat je een chihuahua gaat kopen is het goed om te weten dat de chihuahua aanhankelijk is. Als je een knuffelige pup wilt die van je houdt en je overal volgt – neem dan een Chihuahua. Chihuahua’s zijn uitzonderlijk aanhankelijk. Ze slapen graag bij hun mensen, knuffelen altijd met hen, spelen met hen en worden ondertussen rondgedragen. In wezen zijn Chihuahuas het hondenequivalent van een superlijmsticker – als ze zich eenmaal aan je “hechten”, laten ze je niet meer los! Dit kan een probleem zijn, ja. Chihuahuapups doen het niet goed als ze alleen gelaten worden – ze hebben voortdurend menselijke aanwezigheid om zich heen nodig. Als er altijd een gezinslid thuis is of als je jouw Chihuahua mee naar buiten kunt nemen – dan is dit een geschikt ras voor je. Maar als je jouw chihuahua de hele dag alleen moet laten, overweeg dan een ander hondenras of een ander huisdier te kopen.

chihuahua kopen

Chihuahua’s hebben het altijd koud

Ook is het goed om te weten dat chihuahua’s het daadwerkelijk koud hebben. Een van de grootste mythes over chihuahua’s is dat ze altijd rillen. En deze klopt inderdaad. Chihuahua’s verdragen vrijwel geen koude temperaturen. Alles op of onder 4 graden Celsius is te koud voor een Chihuahua en kan leiden tot ernstige uitdroging, onderkoeling, of erger. Dit geldt vooral voor oudere, jongere of zieke pups – bij hen doet je er goed aan temperaturen lager dan 10 graden Celsius te vermijden. Waarom? Heel eenvoudig, omdat ze een uitzonderlijk dunne vacht hebben en heel weinig lichaamsmassa. En de reden daarvoor is dat ze gefokt zijn als een buitenras in een warm klimaat. Het zijn tenslotte Mexicanen. Betekent dit dat je alleen een Chihuahua moet kopen als je in een warm klimaat woont? Nou, nee – je kunt de chihuahua ook in meer gematigde klimaten kopen, wees gewoon voorbereid met een paar hondentruien en sokken in de winter.

Zindelijkheid

Voordat je een chihuahua gaat kopen moet je een plan hebben voor het zindelijk maken. Dit is vooral ironisch gezien het feit dat je jouw Chihuahua pup echt zindelijk wilt maken, zodat je hem niet hoeft uit te laten in de winter. Chihuahua’s zijn echter niet moeilijker zindelijk te maken dan veel andere rassen, dus denk niet dat er iets mis is met hen – ze zijn gewoon overdreven energiek en chaotisch, zoals veel andere kleine hondenrassen. Dus wat kunt je doen? Volg gewoon de standaardstappen voor het zindelijk maken van een jonge pup – creëer een routine, gebruik positieve versterking en houd nauwlettend toezicht op jouw pup totdat de routine goed is ingeburgerd. En koop geen standaard kattenbakvulling voor het binnentoilet van jouw Chihuahua, want jouw pup kan besluiten het op te eten.

Chihuahua’s zijn een kwetsbaar ras

Een andere bekende mythe die je moet weten voordat je een chihuahua koopt en die helaas waar is, is dat Chihuahua’s erg kwetsbaar zijn. Een groot deel daarvan ligt relatief voor de hand – ze zijn klein en slank, dus zelfs de kleinste stoot van iemands voet kan hen pijn doen. Maar er is meer aan de hand. Omdat ze zo klein en breekbaar zijn, kunnen Chihuahua’s zich zelfs verwonden door van een hoge plek te springen, zoals een tafel of jouw armen. Als je gewend bent om een ander hondenras of een kat vast te houden en ze dan gewoon op de grond te laten vallen – doe dit dan niet met een Chihuahua.

kopen chihuahua

Gezondheid

Over verwondingen gesproken, Chihuahua’s zijn ook niet het gezondste hondenras dat je kunt kopen. Geen van deze zaken komt vaak voor, maar ze zijn allemaal mogelijk en moeten in de gaten worden gehouden. Om al deze risico’s te minimaliseren, is het raadzaam om jouw Chihuahua puppy alleen bij gerenommeerde fokkers te halen die altijd gedetailleerde gezondheidscertificaten aanbieden. Of, zelfs als je een puppy uit een asiel adopteert, moet je toch om een gezondheidscertificaat vragen. Ze zijn ook niet zo ziekelijk als sommige rassen, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij het kopen van de Chihuahua:

  • Hypoglykemie
  • Patellaire Luxatie
  • Pulmonale stenose
  • Hydrocefalie
  • Ingeklapte luchtpijp
  • Hartruis
  • Bibberen
  • Open Fontanel

Chihuahua’s verharen

Handig om te weten voordat je een chihuahua gaat kopen is dat chihuahua’s verharen en ze verharen veel! Althans, de meesten van hen – af en toe hebben enkele gelukkigen een Chihuahua die niet te veel verhaart. Er lijkt veel geluk mee gemoeid te zijn of je Chihuahua verhaart of niet, dus neem gewoon een hond die je leuk vindt en hoop er het beste van. Een positief punt is dat zelfs de pups die veel verharen niet al te veel rommel maken, omdat chihuahua’s een relatief korte vacht hebben. Dus zolang je regelmatig stofzuigt, zou het goed moeten gaan.

Grote honden in kleine lichamen

Als je een chihuahua gaat kopen, haal je een grote huis in een klein lichaam in huis. Waarschijnlijk de meest vertederende eigenschap van Chihuahua’s is dat het echt dappere en moedige honden zijn. Sommige mensen verwarren ze met gemeen en agressief, maar dat is alleen als je van buitenaf kijkt en geen verstand hebt van honden. Of, als de eigenaar van de Chihuahua een slechte opvoeding heeft gedaan. Over het algemeen zijn Chihuahua’s het type hond dat altijd klaar staat om hun mens te beschermen, ook al hebben ze niet al te veel manieren om dat daadwerkelijk te doen. In feite zijn Chihuahua’s uitstekende waakhonden. Tenminste wat de intentie betreft – een Chihuahua zal altijd uitkijken naar potentiële gevaren en je waarschuwen als ze denken dat je iets moet opmerken.

Wil je meer informatie over het opvoeden of kopen van de chihuahua en alle andere zaken die erbij komen kijken? Bekijk dan hier het handboek over de chihuahua.

Chihuahua handboek downloaden