Chihuahua tuig

In het begin lijkt het misschien een vreemde vraag, maar er is reden om na te denken over de vraag of je chihuahua een halsband en riem moet dragen of dat jouw chihuahua een tuigje moet dragen. Hoe klein en kwetsbaar ze ook zijn, soms lijkt het alsof zelfs de wind ze pijn kan doen. Toch heeft dit felle ras keer op keer laten zien dat klein ook sterk kan zijn. Veel nieuwe Chi-bezitters merken dat ze Googelen “Moet een chihuahua een riem dragen?” vanwege het gecombineerde kleine formaat en de machtige kracht van hun hond – er is niet veel voor nodig voordat het hijgen en hoesten begint. Daarom is het belangrijk om veiligheidstips en een chihuahua tuigje te kopen in plaats van een halsband en riem te kopen voor jouw chihuahua. 

Chihuahua halsband en riemverwondingen

Een chihuahua heeft een tuigje nodig, Kleine honden zoals chihuahua’s zijn vanwege hun kleine formaat vatbaarder voor verwondingen aan hun nek en luchtpijp. Hoewel het niet vaak voorkomt, is het mogelijk dat een kleine hond een aantal organen en zelfs ledematen verwondt door simpelweg te hard aan de riem te trekken die aan zijn halsband is bevestigd. Omdat halsbanden precies op de schildklier in de nek van een hond zitten, zijn chronische druk en ontsteking van de schildklier risico’s. Dat geldt ook voor zenuwbeschadiging, wat kan resulteren in een reeks symptomen, van gevoelloosheid en tintelingen tot het verlies van ledematen. Waarschijnlijk de meest zorgwekkende kraagblessure is een ingeklapte luchtpijp, waar chihuahua’s mogelijk een groter risico op lopen, gezien hoe klein hun luchtpijp al is. Dus een tuigje voor jouw Chihuahua is zeker benodigd!

chihuahua tuig

Moet een chihuahua een riem dragen?

Ondanks zorgen over verwondingen als gevolg van het kleine formaat van de Chihuahua, is het essentieel voor haar veiligheid om jouw hond aangelijnd te houden doormiddel van een chihuahua tuigje. Een kleine hond kan gemakkelijk verdwalen of zich laten meeslepen door afleiding, dus of je nu samen door een drukke plaats navigeert of gewoon gaat wandelen, ze moet aangelijnd zijn. Als je jouw pup in bedwang houdt, wordt jouw leven ook exponentieel gemakkelijker. Een ander punt van zorg voor honden zo klein als chihuahua’s is de halsband, omdat zelfs lichtgewicht honden de vacht, huid en zelfs luchtpijp van je Chihuahua kunnen beschadigen. Toch kunnen kettingen een voordeel hebben als ze zorgvuldig worden gekozen en niet 24/7 worden gedragen of in gevaarlijke situaties (zoals in een krat). Als jouw hond niet is gechipt, moet ze een halsband en een penning dragen voor identificatiedoeleinden, vooral tijdens het spelen in een hondenpark of het bezoeken van openbare plaatsen.

Hoe Chihuahua halsband en riemverwondingen voorkomen

Gelukkig verandert een gemakkelijk te vinden hondenaccessoire alles voor jouw kleine hond: een chihuahua tuigje om te dragen tijdens het wandelen. Hoewel een harnas, zoals elk nieuw kledingstuk, even wennen zal zijn, zal jouw hond het uiteindelijk onder de knie krijgen en zullen uw wandelingen een fluitje van een cent worden. Omdat chihuahua’s meer geneigd zijn om aan de riem te trekken, zal het dragen van een harnas minder druk uitoefenen op hun nek en meer druk op hun lichaam, wat hen geen pijn zal doen. Als je hun riem rechtstreeks aan hun harnas vastmaakt en niet aan de halsband, heb je meer controle over ze en hoe ze bewegen. Het is veel moeilijker om uit een chihuahua tuigje te glippen dan om snel weer uit een losse halsband te komen, als je erover nadenkt.