Chihuahua opvoeden

Een Chihuahua puppy in huis opvoeden is een spannende en gedenkwaardige tijd die je zeker nooit zult vergeten. Alleen al de aanblik van deze energievolle haarballen is genoeg om een glimlach op ieders gezicht te toveren, ongeacht wat voor dag je hebt. De beslissing om zelf een chihuahua-pup op te voeden is echter niet lichtvaardig. Je moet ze een veilige en gezonde omgeving bieden met alles wat ze nodig hebben voor een goede groei en ontwikkeling. Het komt maar al te vaak voor dat mensen Chihuahua puppy’s in huis nemen alleen vanwege hun schattige uiterlijk, zonder zich te realiseren hoeveel werk het is om voor ze te zorgen. Het resultaat is dat niet aan de behoeften van de puppy’s wordt voldaan en dat zij degenen zijn die lijden onder de fout van hun eigenaar. Als je bereid bent om jouw tijd, geld en energie in een chihuahua pup opvoeden te investeren heb je deze tips zeker nodig.

Chihuahua opvoeden – Mee naar huis nemen

Als je eenmaal een Chihuahua puppy hebt gevonden bij een fokker waar je niet zonder kunt, moet je eerst wat voorbereidingen treffen voordat je hem mee naar huis neemt en aan de opvoeding begint. Hoewel sommige dierenartsen specifieke formules aanbevelen, is het meestal het beste om dezelfde soort voeding te gebruiken die de fokker aan de puppy heeft gegeven. Als je nieuwe pups bekijkt, vraag dan aan de fokker wat hij ze geeft. De meeste fokkers zullen zelfs met plezier een deel van het voer mee naar huis sturen. Het is moeilijk om niet meteen verliefd te worden op een schattige Chihuahua-pup, maar je moet ze niet te vroeg bij hun moeder weghalen. Dat kan hun risico op het ontwikkelen van bepaalde gezondheidsaandoeningen vergroten, en het zorgt ook voor onnodige emotionele stress. Dus wanneer is het goed om een Chihuahua puppy bij zijn moeder weg te halen? Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, omdat alle pups zich zowel emotioneel als fysiek in een verschillend tempo ontwikkelen. Een goede vuistregel is echter om te wachten tot ze 10 weken oud zijn voordat je ze mee naar huis neemt. Op deze leeftijd zijn chihuahua’s ook op te voeden.

chihuahua opvoeden

Eerste bezoek dierenarts

Voordat de chihuahua opvoeding kan beginnen zijn er een aantal dingen belangrijk. Tijdens het eerste bezoek aan de dierenarts moet jouw pup een vaccinatie tegen het dodelijke Parvovirus krijgen. Zoals je misschien al weet, is het Parvovirus een dodelijke virusziekte die elk jaar duizenden honden het leven kost. Tot overmaat van ramp lijken pups een groter risico te lopen op het Parvovirus dan oudere honden. Zodra ze ermee in contact komen, verspreidt het virus zich naar het darmslijmvlies waar het zich voedt met de levende cellen en diarree, zwakte en uitdroging veroorzaakt. Gelukkig is dit virus gemakkelijk te voorkomen door een reeks vaccinaties die door een dierenarts worden toegediend. Natuurlijk moet de dierenarts ook een grondige controle en inspectie uitvoeren om te zien of er medisch gezien geen problemen zijn. Gewoonlijk worden de oren gecontroleerd op mijten, de vacht op vlooien en of alle botten goed ontwikkeld zijn. Als je bij de dierenarts bent, bespreek dan ook de vervolgvaccinaties, want jouw Chihuahua zal de komende maanden nog verschillende vaccinaties nodig hebben. Nu kan je chihuahua opvoeding beginnen.

Een puppy zindelijk maken

Als er één ding is waar je op kunt rekenen bij een Chihuahua puppy, dan is het wel dat ze ongelukjes gaan krijgen. Hoe vaak je ze ook mee naar buiten neemt of in hun bench opsluit, er zullen momenten zijn dat ze binnenshuis naar het toilet gaan. Belangrijk om met zindelijkheidstraining te beginnen in het opvoeden van de Chihuahua. Straf of berisp ze niet voor dit gedrag, maar gebruik het om ze de grenzen te leren van wat aanvaardbaar is en wat niet. Als jouw Chihuahua pup een ongelukje in huis heeft, zeg dan “Nee” en neem hem onmiddellijk een paar minuten mee naar buiten. Zelfs als ze niet naar het toilet gaan terwijl ze buiten zijn, zullen ze toch beginnen associëren met naar buiten gaan. Wanneer je jouw Chihuahua pup eindelijk buiten ziet, geef hem dan veel lof, gevolgd door een kleine traktatie. Positieve bekrachtiging gaat heel ver bij het trainen en opvoeden van een Chihuahua puppy, en het zal in wezen jouw belangrijkste hulpmiddel zijn. Als ze een probleem hebben met het gebruik van de badkamer binnen, probeer ze dan op te sluiten in een kamer of een deel van het huis waar ze niet uit kunnen ontsnappen. Chihuahua’s sluipen graag weg om hun behoefte te doen waar hun baasje het niet kan zien, dus je moet hen deze mogelijkheid ontnemen tijdens de opvoeding.

opvoeden chihuahua

Huisinrichting

Bereid een deel van jouw huis voor waar je jouw puppy gaat zindelijk maken. Het gebruik van een bench is een effectieve manier om een hond zindelijk te maken. Maak een bench groot genoeg voor uw Chihuahua om zich in om te draaien, maar klein genoeg om geen hoekje aan te wijzen om in te plassen. Wen jouw puppy aan de bench door hem te voeren en water te geven in de buurt van of in de bench. Herhaal een sleutelzin zoals “in de bench” als je hem naar binnen leidt en beloon de puppy onmiddellijk met een traktatie. Doe jouw puppy een tuigje en riem om en leid hem naar buiten om te plassen als hij de bench verlaat. Zo ben je perfect bezig met het opvoeden van jouw Chihuahua.

Mentale stimulatie verbeteren

Een Chihuahua kan snel genoeg moe zijn tijdens de opvoeding, maar de meerderheid van deze honden krijgt nog steeds niet genoeg beweging of emotionele stimulatie. Hoeveel mensen spelen apporteren of gaan naar hondenparken met zo’n klein hondje? Coach jouw Chihuahua met basiscommando’s zoals zit en blijf, spreek en stil, apporteren, en alles wat je maar wilt. Met betrekking tot het leren van de beste manier om een Chihuahua op te voeden, zal het verminderen van de kansen voor de hond om je uit te dagen en om overweldigd te worden door energie. Zoals elke hond, kan de Chihuahua worden getraind; het vergt alleen veel geduld en creativiteit van de eigenaar, wanneer hij de hond onderwijst. De trainer moet ook het temperament van begrijpen om de hond met succes de basiscommando’s en verschillende trucjes te leren om de chihuahua op te voeden.

Wil je meer informatie over de opvoeding van de chihuahua en alle andere zaken die erbij komen kijken? Bekijk dan hier het handboek over de chihuahua.

Chihuahua handboek downloaden