Langhaar chihuahua

Ten eerste, langharige chihuahua’s zijn geen ander ras. Zowel langharige als kortharige chihuahua’s zijn gewoon, nou ja, chihuahua’s.  Het verschil tussen de twee ligt in hun verschillende vachtlengtes. Langharige chihuahua’s hebben een langere vacht en zien er meestal pluiziger uit dan kortharige. Aangezien zowel langharige chihuahua’s als kortharige van hetzelfde ras zijn, lijken ze in alles op elkaar (grootte, temperament, enzovoort), behalve hun vachtlengte! Om het toch eenvoudig te houden, hebben we in dit artikel enkele van de belangrijkste unieke kenmerken, gezondheidsproblemen en meer over de langhaar Chihuahua op een rijtje gezet!

Over de langhaar chihuahua

Zoals we al eerder zeiden, zijn Chihuahua’s met lang haar en andere nog steeds hetzelfde ras. Het belangrijkste verschil zit hem in het verschil in hun haarlengte! Dus, als jouw Chihuahua (of de hond die je hoopt te adopteren) langer haar heeft rond hun oren, nek, poten en staart, dan kijk je naar een langhaar Chihuahua! Door het langere haar zal dit type Chihuahua iets meer verzorging nodig hebben dan hun kortharige familieleden.  Maar omdat ze net zo klein zijn als hun kortharige soortgenoten, zijn klitten en matten gemakkelijk te voorkomen met een beetje borstelen. Afgezien van de verzorging, zijn de andere kwaliteiten van een langharige Chihuahua, zoals temperament, gezondheidsproblemen en grootte allemaal hetzelfde als de kortharige Chihuahua.

chihuahua langhaar

Langharige Chihuahua Temperament

Langharige Chihuahua’s mogen dan wel kleine hondjes zijn, ze hebben een grote persoonlijkheid! Chihuahua’s, of ze nu lang- of kortharig zijn, zijn een ongelooflijk trouw ras en ook erg intelligent. Maar ze kunnen een beetje koppig zijn! Daarom is het belangrijk om regels te hebben voor jouw Chihuahua, vooral wanneer je jouw Chihuahua leert het ’terriër’- temperament waar ze bekend om staan onder controle te houden! Helaas gaat het gerucht dat het ras agressief kan zijn, dus velen zullen vermijden een langharige Chihuahua te adopteren. Hoewel Chihuahua’s vaak worden gezien als een agressief ras, maakt dit geen deel uit van hun persoonlijkheid. Het is eerder een aangeleerd gedrag, dus er zijn stappen die je kunt nemen om deze eigenschap te minimaliseren. 

Langharige kleine Chihuahua

Ook al zijn langharige Chihuahua’s al kleine hondjes, sommige mensen hebben ze liever nog kleiner! Langharige kleine Chihuahua’s zijn geen apart ras. Het zijn gewoon kleinere honden van hetzelfde ras. De grootte van deze kleinere pups gaat helaas gepaard met extra gezondheidsproblemen, zoals een verhoogd risico op hartaandoeningen en levershunts. Beide ziekten zijn potentieel levensbedreigend! Het is belangrijk om veel onderzoek te doen en deze risico’s te overwegen voordat je besluit een langharige kleine Chihuahua puppy te nemen.

Langharige Chihuahua verzorging

Helaas verharen zowel langharige als kortharige Chihuahua’s. Het leuke van beide soorten is dat, omdat het kleine hondjes zijn, het vrij gemakkelijk is om hun verzorging bij te houden. Vooral langharige chihuahua’s hebben baat bij regelmatig borstelen en baden. Niet alleen zullen beide manieren van borstelen het verharen tegengaan, maar het voorkomt ook dat er klitten of matten in de vacht ontstaan. Als je jouw Chihuahua liever niet borstelt, kan je overwegen een kortharige Chihuahua te adopteren in plaats van een langharige, omdat deze Chihuahua’s niet geborsteld hoeven te worden. Of je kunt een trimsalon zoeken die ervaren is in het geven van een puppy-cut (ook bekend als scheren) aan je langharige Chihuahua. In tegenstelling tot sommige andere kleine rassen met langer haar, staan Chihuahua’s niet bekend om hun alopecia (haaruitval). Het scheren van hun vacht verhoogt doorgaans niet het risico op kaalheid.

langhaar chihuahua

Langharige Chihuahua Puppy’s

Er zijn veel chihuahua’s op zoek naar een thuis in opvangcentra en asielen, maar er is niets mis mee om te kiezen voor langharige chihuahua’s als puppy’s van een verantwoordelijke fokker. Als je op zoek bent naar langharige chihuahua’s te koop, zorg er dan voor dat je een paar van de onderstaande richtlijnen volgt om er zeker van te zijn dat je een verantwoordelijke fokker en een gezonde chihuahua hebt gevonden! Er zijn stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat de pup die je krijgt zo gezond mogelijk is – zowel in jouw voordeel als in dat van jouw nieuwe langharige chihuahua pup!

Langharige Chihuahua Prijs

De kosten van langharige Chihuahua puppy’s kunnen nogal variëren. Afhankelijk van de fokker worden ze geadverteerd van 500 tot 1500 euro, en soms zelfs meer.  Waarom variëren de kosten zo veel? Fokkers variëren in prijs op basis van de grootte van het nest (Chihuahua’s hebben vaak hele kleine nestjes), unieke kleuren (op zoek naar Merle Chihuahua…dan betaal je misschien meer), en de gezondheidstesten van de ouders voorafgaand aan het nest. Als je een fokker vindt die een hoge prijs vraagt, maar die veel geld heeft geïnvesteerd in de gezondheidstests van de ouders en de pups, kan het een waardevolle investering zijn om de hogere kosten te betalen. Als je echter een fokker vindt die een hoge prijs vraagt op basis van kleur of grootte alleen…die geen informatie kan geven over gezondheidstesten…pas dan op!  Een fokker die gericht is op het produceren van een bepaalde kleur of grootte in zijn nesten zonder regelmatig gezondheidstesten uit te voeren, kan onbedoeld gezondheidsproblemen in zijn lijnen kweken.

Wil je meer informatie over de langharige chihuahua en alle andere zaken die hierbij komen kijken? Bekijk dan hier het handboek over de chihuahua.

Chihuahua handboek downloaden