Chihuahua leeftijd

Lees meer over de ins en outs van de leeftijd van de chihuahua. Elke hondenouder weet hoe gehecht hij raakt aan zijn harige baby. Op een dag breng je een schattige pup mee naar huis en in een mum van tijd heb je een sterke band opgebouwd die niet kan worden verbroken. Helaas verouderen honden sneller dan wij en sterven ze onvermijdelijk van ouderdom. Meestal kun je verwachten dat jouw harige vriend 10 tot 13 jaar oud wordt. Afhankelijk van hoe oud jouw hond was toen je haar kreeg, kan de tijd die je met hen doorbrengt slechts een paar jaar zijn en dan heb je geen andere keuze dan het pijnlijke afscheid te nemen. Maar dit kan niet het geval zijn voor Chihuahua ouders omdat dit ras langer leeft dan enig ander hondenras. Welke leeftijd kan een chihuahua behalen? Lees het hieronder.

Dus, waarom leven Chihuahua’s zo lang?

Als je op zoek bent naar een hond die een langere leeftijd zal behalen dan de meeste rassen, dan wil je waarschijnlijk een Chihuahua. Chihuahua’s zijn een van de langst levende hondenrassen, met een gemiddelde levensduur van 15-20 jaar. Hoewel er geen garantie is dat elke Chihuahua een 15-jarige leeftijd zal bereiken, is hun lange levensverwachting zeker een van de meest aantrekkelijke eigenschappen van het ras.

chihuahua leeftijd

Grootte is belangrijk

Een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan de lange levensduur en leeftijd van Chihuahua’s is hun kleine formaat. Over het algemeen hebben kleinere rassen een langere levensduur dan hun grotere tegenhangers. Kleinere honden verouderen langzamer, wat betekent dat ze veel later volgroeid zijn dan grotere honden. Grote rassen daarentegen verouderen sneller, bereiken eerder hun volle wasdom en gaan dan sneller achteruit. Dit zou verklaren waarom een Chihuahua een leeftijd van 20 kan behalen, terwijl een Engelse Mastiff slechts 6-12 jaar leeft. Dit kan een beetje verwarrend zijn, want meestal leven grotere zoogdieren langer dan kleinere. Uit de studie bleek dat hoe groter een hondenras is, hoe sneller de groei is, wat uiteindelijk betekent dat de levensduur sneller afloopt.

Minder vatbaar voor levensbedreigende aandoeningen

Volgens de eerdergenoemde studie werd ook ontdekt dat grotere rassen vatbaarder zijn voor levensbedreigende aandoeningen zoals kanker. De verklaring hiervoor is dat kleinere varianten zoals Chihuahua’s niet zo snel groeien als hun grotere soortgenoten. Hun cellen hebben dus minder kans op abnormale groei, waardoor ze minder kans lopen op kanker en aanverwante aandoeningen. Bovendien zullen grotere hondenrassen sneller verouderen en dus sneller worden blootgesteld aan ouderdomsziekten (bv. gewrichtsproblemen, hartziekten, enz.) dan kleinere honden. Nog een reden waarom de chihuahua qua leeftijd ouder zal worden.

leeftijd chihuahua

Levensstijl en leeftijd chihuahua

De levensstijl van een chihuahua of ander ras hond heeft ook invloed op de maximale leeftijd. Net zoals jongeren tussen 18 en 25 jaar meer kans hebben om te sterven door tegenslag, hebben werkhonden zoals de herdershond meer kans om te sterven bij ongelukken dan sommige Chihuahua’s wiens leven draait om gedragen te worden in handtassen. Er zijn trouwens mensen die Chihuahua’s behandelen als knuffels of vervangers van menselijke zuigelingen. Ze dragen ze overal in hun armen. Beïnvloedt langzaam ouder worden de cognitieve ontwikkeling van de Chihuahua? Aangezien Chihuahua’s langzamer groeien dan andere middelgrote en grotere honden, lopen ze ook achter als het gaat om cognitieve ontwikkeling? Het korte antwoord is nee. Chihuahua’s zijn vrij intelligente honden.

Wil je meer informatie over de leeftijd van de chihuahua en alles wat je moet weten om goed voor dit ras te kunnen zorgen? Bekijk dan hier het handboek over de chihuahua.

Chihuahua handboek downloaden