Chihuahua asiel

Wil je graag een chihuahua uit het asiel halen? Dit is een goede manier om de chihuahua’s die in het asiel een fijn nieuw huis te geven. Het valt niet te ontkennen dat Chihuahua’s schattig en ongelooflijk loyaal zijn, en daarom zijn ze altijd zo’n populair ras. Helaas kan die populariteit in sommige opzichten hun ondergang zijn. Veel chihuahua’s worden dagelijks in puppy-molens geboren, waardoor ze in opvangcentra in het hele land terechtkomen. Dit leidt ertoe dat ze moeite hebben om hun forever home te vinden. Zoals de meeste hondenrassen, kunnen chihuahua’s uit het asiel geweldige metgezellen zijn voor een verscheidenheid aan mensen.

Ervaringsniveau 

Wij raden deze chihuahua’s uit het asiel alleen aan voor gevorderde hondenbezitters. Dit komt door hun unieke zorgbehoeften, zoals frequente maaltijden en hun hoge socialisatiebehoeften. Deze honden hebben veel bijzondere zorg nodig en ervaren eigenaren kunnen deze zorg het gemakkelijkst bieden. Deze honden hebben een steile leercurve, maar ze zijn niet stevig genoeg om fouten te verdragen. Een puppy niet genoeg voeren kan bijvoorbeeld snel leiden tot zijn dood in minder dan 24 uur. Het laten vallen van een puppy kan ernstige en levensbedreigende verwondingen veroorzaken. Voor een nieuwe eigenaar van een chihuahua uit het asiel kunnen al deze behoeften snel stressvol worden, vooral wanneer kleine fouten tot ernstig letsel kunnen leiden.

chihuahua asiel

Verzorging asiel chihuahua

Chihuahua’s uit het asiel hebben meestal niet vaak een bad nodig. Het wordt aanbevolen om ze niet in bad te doen, omdat ze snel kunnen afkoelen vanwege hun kleine formaat. Regelmatig poetsen is vaak voldoende om ze schoon te houden. Als je jouw hond toch moet wassen, doe dit dan in een warme kamer en droog hem grondig af als je klaar bent. Een piepklein, nat hondje kan het al snel te koud krijgen. Hun oren moeten mogelijk af en toe worden schoongemaakt, hoewel ze niet vatbaar zijn voor oorontstekingen. Controleer ze op opeenhoping van vuil wanneer je jouw hond borstelt en maak ze indien nodig schoon met een watje. Je zult ook regelmatig hun nagels moeten knippen. Wees heel voorzichtig, want hun nagels zijn klein en het is gemakkelijk om ze te kort te knippen. Je kunt een trimsalon bezoeken om deze taak voor je te doen als je niet zeker bent van jouw bekwaamheid met de asiel chihuahua.

Gebrek aan rasopvoeding

Niet iedereen weet hoe belangrijk het is om onderzoek te doen naar het specifieke ras dat u overweegt voordat u het adopteert. In dit geval de Chihuahua die jij uit het asiel wil halen. Chihuahua’s zijn erg beschermend en loyaal. Ze worden over het algemeen beschouwd als een “eenpersoonshond”, omdat ze meestal de voorkeur geven aan één gezinslid. Deze geweldige eigenschappen kunnen worden gekanaliseerd in niet zo begerenswaardig gedrag als ze niet goed worden opgeleid en gesocialiseerd. Als ze niet zijn getraind, kunnen ze agressief “beschermend” worden voor hun eigenaar, speelgoed, eten, lekkernijen, zelfs wat ze als hun “plekje” beschouwen. Zonder gesocialiseerd te zijn, kunnen ze bang zijn voor nieuwe situaties, mensen, andere honden en soms objecten. Deze twee dingen – training en socialisatie – zijn belangrijk voor elk hondenras, maar vooral voor chihuahua’s die je uit het asiel haalt. 

Chihuahua’s zijn angst agressief

Wat betekent angst-agressief bij chihuahua’s uit het asiel? Het betekent dat als ze bang zijn voor een persoon, een situatie of zelfs een object, ze zullen grommen, hun tanden laten zien en grommen om de waargenomen dreiging af te schrikken. Lukt dat niet, dan knappen ze en bijten ze zelfs. Als ze worden blootgesteld aan verschillende situaties, mensen, andere honden, dieren en objecten in een bewaakte omgeving, leren ze al snel om er niet bang voor te zijn. Dit kan al snel gebeuren met chihuahua’s uit het asiel omdat alles nieuw voor ze is.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de chihuahua, het asiel en alles wat je moet weten om goed voor een chihuahua te kunnen zorgen? Bekijk dan hier het handboek over de chihuahua.

Chihuahua handboek downloaden