Chihuahua karakter

Chihuahua’s hebben een uniek karakter. Ze zijn charmant, slim en brutaal. Klein van formaat, maar groot van persoonlijkheid. Chihuahua’s zijn geliefd bij eigenaren vanwege hun unieke uiterlijk en onderhoudende houding. Chihuahua’s zitten in een klein lichaampje, maar hebben een grote persoonlijkheid waar ze graag mee pronken. Hoewel het een charmant ras is, hebben chihuahua’s de neiging om een beetje brutaal te zijn. Ondanks alle brutaliteit is dit speelgoedras een toegewijde metgezel. Chihuahua’s zijn zeer trouwe, liefhebbende huisdieren.  Chihuahua’s variëren in uiterlijk: sommige hebben een kortere, gladde vacht, terwijl andere een langere vacht hebben. Ze kunnen ook langer leven dan veel andere rassen: Eigenaren kunnen verwachten dat ze tot 18 jaar voor hun Chi moeten zorgen. Het zijn drukke honden en zijn graag dicht bij hun eigenaar, vaak onder de voet. Chihuahua’s zijn ook goede waakhonden dankzij hun neiging tot vreemdelingengevaar. Chihuahua’s zijn meer dan alleen een “tasjeshond”, het is een zeer alert ras dat graag onderweg is met zijn baasje. Kortom de chihuahua heeft een veelzijdig karakter

Uiterlijk chihuahua

Naast karakter heeft de chihuahua ook nog een bijzonder uiterlijk. Variatie is de naam van het spel als het gaat om hoe Chihuahua’s eruitzien. Er zijn twee hoofdtypen vachten: Gladde en lange. Gladde vachten zijn glanzend en sluiten nauw aan op het lichaam met een kraag van dik, langer haar in de nek. Lange vachten hebben een zachtere vacht die plat of licht krullend is, met een franje van haar bij de oren en een gepluimde staart. Langharige Chihuahua’s hebben ook een kraag in de nek en langer haar op hun voeten, op hun poten (wat “broek” wordt genoemd), en op hun buik (wat “franje” wordt genoemd).  Hun kleuren en aftekeningen kunnen ook heel verschillend zijn. Chihuahua’s kunnen effen zwart, wit, fawn, chocolade, grijs of zilver zijn, met een scala aan tinten voor alle kleuren. Ze kunnen ook driekleurig zijn (in chocolade, zwart, of blauw met tan en wit, bijvoorbeeld), gestroomd, gevlekt, en merle.  Chihuahua hoofden kunnen ook variëren: Ze kunnen een ronder appelhoofd hebben of een hertenkop, die smaller is met een langere snuit. En ondanks hun kleine gestalte – ze wegen tussen de 3 en 6 pond – hebben chihuahua’s grote hersenen, waardoor ze snel van begrip zijn en gemakkelijk te trainen. Door hun kleine blaas en wilskrachtige persoonlijkheid zijn ze niet zo gemakkelijk zindelijk te maken. Verschillende kleuren of soorten chihuahua’s hebben eenzelfde karakter. Er zitten hier geen verschillen in.

chihuahua karakter

Temperament

Chihuahua’s zijn door en door schoothondjes en kunnen niet genoeg tijd met hun mensen doorbrengen en dit is zeker het karakter die je zoekt. Als ze niet bij je zijn, liggen ze misschien onder een deken of in een hoekje. Of ze hebben een plekje in de zon gevonden om zich te koesteren. Eigenaars zeggen dat Chihuahua’s geweldige gesprekspartners zijn, die je zeker vertellen als er iets spannends of verkeerds aan de hand is in huis. Het zijn uitstekende waakhonden, dankzij hun brutale persoonlijkheid en terrierachtige houding, want ze zijn wantrouwig tegenover vreemden. Zoals bij alle rassen moet je jouw Chihuahua-pup socialiseren, zodat ze zich op haar gemak voelt bij nieuwe mensen, dieren en situaties – en niet zo kefferig is. Chihuahua’s hechten zich meestal aan één persoon. Ze kunnen aan anderen wennen als ze eenmaal goed zijn geïntroduceerd, maar dat doen ze op hun eigen tijd. Belangrijk om rekening te houden met de specifieke karaktereigenschappen van de chihuahua.

Karakter chihuahua

Chihuahua’s mogen dan klein zijn, ze hebben een persoonlijkheid en karakter die past bij een pup die vijf keer zo groot is. De officiële rasvereniging noemt ze zelfs “pittig”.  Chihuahua’s lijken ook in contact te staan met hun mooie uiterlijk en zijn zich terdege bewust van de aandacht die dat op hen vestigt. Zorg er dus voor dat jouw Chihuahua vanaf het begin weet dat je de baas bent. Laat jouw Chihuahua-pup nooit iets doen dat als onaanvaardbaar wordt beschouwd als ze volwassen zijn: Hun grote persoonlijkheid kan ertoe leiden dat ze je leven gaan domineren, als je dat toelaat. Wees dus consequent in uw verwachtingen en gebruik positieve versterkingstraining. Ze kunnen ongewenst gedrag ontwikkelen als ze zich vervelen, en zelfs kieskeurige eters worden. Stel al vroeg huisregels op en wees consequent in jouw training. Zo kan je het karakter van jouw chihuahua een beetje vormen.

Wil je meer informatie over het karakter van de chihuahua? Bekijk dan hier het handboek over de chihuahua.

Chihuahua handboek downloaden