Hoe oud wordt een chihuahua

Hoe oud wordt een chihuahua? Die vraag gaan we in dit artikel beantwoorden. Zoals bij elk ras is de levensduur van een Chihuahua afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Sommige van deze factoren zijn beheersbaar, terwijl andere buiten de controle van de eigenaar liggen. Eigenaren moeten zich vertrouwd maken met deze factoren, zodat ze hun Chihuahua een zo lang en vol mogelijk leven kunnen geven. Gezonde volwassen Chihuahua’s worden gemiddeld 15 tot 20 jaar oud. Er is geen onfeilbare methode om precies te voorspellen hoe lang ze kunnen leven. Uit de huidige gegevens blijkt dat chihuahua’s gemiddeld 15 tot 20 jaar leven als ze goed worden verzorgd door een liefhebbende eigenaar.

Vaccinaties

Kleine rassen zoals de Chihuahua en de Yorkshire Terrier leven langer dan middelgrote tot grote rassen zoals de Labrador Retriever en de Mastiff. Middelgrote tot grote rassen hebben een gemiddelde levensverwachting van 10 tot 13 jaar. Betekent dit dat alle Chihuahua’s tussen de 15 en 20 jaar oud worden? Niet noodzakelijkerwijs, maar dit is een goede vuistregel om te volgen. Chihuahua’s hebben vaccinaties en vervolgvaccinaties nodig ter bescherming tegen mogelijk levensbedreigende ziekten als het parvovirus, Leptospirose, Bordetella bronchiseptica (kennelhoest), hondengriep, hondenziekte en hondsdolheid.

hoe oud wordt een chihuahua

Dieet en gewicht

De voeding van een Chihuahua heeft een directe invloed op de levensduur. Eigenaren moeten hun harige viervoeters voedzaam, uitgebalanceerd premium hondenvoer geven zonder vulstoffen, conserveringsmiddelen of kunstmatige smaakstoffen. Vermijd de verleiding om uw Chihuahua restjes te voeren, want dit kan leiden tot overgewicht, vergiftiging en andere gezondheidsproblemen. Even belangrijk voor de levensduur van een Chihuahua is het gewicht. Zwaarlijvige Chihuahua’s zijn vatbaar voor verschillende nadelige gezondheidsproblemen die hun gemiddelde levensduur kunnen verlagen, waaronder diabetes en hart- en vaatziekten. Chihuahua’s met ondergewicht kunnen ook een lagere gemiddelde levensduur hebben door ondervoeding en een verzwakt immuunsysteem.

Gezondheidszorg

Het zal geen verrassing zijn dat gezondheidszorg ook een rol speelt in de levensduur van een Chihuahua. Een routinecontrole bij de dierenarts bevordert een lang en gezond leven doordat ziekten vroegtijdig worden vastgesteld, voordat ze uitgroeien tot levensbedreigende aandoeningen. De meeste dierenartsen adviseren volwassen chihuahua’s tussen 7 en 10 jaar eens per jaar voor een gezondheidscontrole. Als je een oudere chihuahua hebt die ouder is dan 10 jaar, moet je hem twee keer per jaar laten controleren. Goede genen kunnen de levensduur van een Chihuahua verlengen, daarom is het belangrijk om goed te letten op de ouders van een pup als u deze wilt adopteren. Als de ouders gezond, energiek en gelukkig zijn, zullen hun pups waarschijnlijk een lang en gezond leven leiden.

Castratie/sterilisatie

Chihuahua’s die gesteriliseerd en gecastreerd zijn leven langer dan diegenen die niet gesteriliseerd zijn. Door een mannelijke Chi voor de leeftijd van een jaar te steriliseren, wordt het risico op het ontwikkelen van zaadbal- en prostaatkanker kleiner, en door vrouwelijke Chi’s voor hun eerste loopsheidcyclus te steriliseren, wordt het risico op het ontwikkelen van baarmoeder- en eierstokkanker kleiner. Natuurlijk zijn er nog andere gezondheidsvoordelen verbonden aan het steriliseren en castreren van een Chihuahua, zoals minder agressie, minder risico op weglopen en minder pups die in het asiel belanden.

chihuahua hoe oud

Mondverzorging

Zoals de meeste kleine rassen zijn chihuahua’s vatbaar voor gebitsproblemen zoals tandbederf, tandbederf en tandvleesaandoeningen. Sommige studies suggereren dat maar liefst 9 van de 10 chihuahua’s gebitsproblemen krijgen. Als je jouw Chihuahua laat lijden aan een slechte mondhygiëne kan dat hun levensduur verkorten. Bacteriën komen via bloedend tandvlees (veroorzaakt door gingivitis) in de bloedbaan terecht en gaan rechtstreeks naar het hart en de nieren.

Geslacht

Statistisch gezien leven teven langer dan hun mannelijke tegenhangers. De exacte oorzaak van deze langere gemiddelde levensduur is onbekend, maar studies suggereren dat vrouwelijke chihuahua’s 1 tot 2 jaar langer leven dan reuen. Jouw Chihuahua actief houden is cruciaal voor een lang en gezond leven. Of het nu gaat om apporteren, touwtrekken (met een speeltje, natuurlijk) of een wandeling door de buurt, geef jouw chihuahua voldoende dagelijkse beweging. Zo verbrandt hij overtollig vet, bouwt hij spieren op, versterkt hij zijn immuunsysteem en voorkomt hij ziekten, wat zijn gemiddelde levensduur kan verlengen.

De oudste chihuahua ter wereld

De oudste chihuahua ter wereld is Megabyte, die op 1 januari 2014 overleed op een leeftijd van 20 jaar en 265 dagen. Afgezien van af en toe een nieuwsbericht en blogberichten, zijn details over het leven van Megabyte schaars; we weten echter dat deze volbloed Chihuahua 20 volle jaren leefde voordat hij op nieuwjaarsdag 2014 overleed. Er zijn verschillende meldingen geweest van Chihuahua’s die 20, 21 en zelfs 22 jaar oud werden. Deze meldingen zijn nooit geverifieerd, en dus behoudt Megabyte zijn titel als ’s werelds oudste Chihuahua.

Wil je meer informatie over de opvoeding van de chihuahua en alle andere zaken die erbij komen kijken? Bekijk dan hier het handboek over de chihuahua.

Chihuahua handboek downloaden